luni, ianuarie 18

Judeca omul dupa fapte, nu dupa aspecte!!!

Am observat ca cei mai multi dintre oameni se grabesc sa catalogheze si sa judece o persoana, dupa primul impuls, sau dupa nascocirile necontrolate ale ideii de prima impresie, lucruri si reactii ce sunt total gresite fata de persoana respectiva. Nu poti spune ca deja ai cunoscut pe cineva doar in urma unor evenimente si discutii lipsite de fond sau de contact, nu poti acuza pe cineva pentru aspecte descoperite si interpretate doar de tine, nu te grabi sa iei decizii pentru binele amandurora, nu ai acest drept, nimeni nu ti-l ofera, nici macar fata de tine nu este corect. Indicat ar fi sa incerci sa cunosti omul mai bine, daca nu este el capabil ajuta-l sa te lase sa il descoperi, ajuta-l sa inteleaga ce vrei de la el, impartaseste-i sentimentele tale, e foarte posibil sa fie reciproce, incearca sa-i transmiti din rationamentul tau de a aprecia lucrurile si sentimentele la justa lor valoare, intinde-i o mana sa se ridice cand el nu constientizeza ca este la pamant, astea sunt valori si fapte reale care te pot face o persoana speciala si deosebita, nu reactiile si deciziile luate artificial, nu sfaturile si mustrarile pe care i le dai, insa in care nici tu nu crezi.
De ce sa te grabesti sa respingi pe cineva, daca tu nici macar nu iti cunosti propriile intentii, fata de acel cineva, este atat de rau sa incerci sa armonizezi un om sau o relatie, nu, nu este! insa ca sa fugi de tine insuti este mai usor si mai la indemana sa dai vina pe celalalt, ca sa nu iti recunosti teama este mai simplu sa fugi atunci cand trebuie sa ramai. Te-ai gandit vreodata ca poate nu este doar el de vina, te-ai gandit ca poate nici tu nu ai stabilit corect inca de la inceput adevaratele directii, cele venite din inima, nu cele venite din mandrie?!
Si uite asa riscam sa indepartam intotdeauna oameni de care poate avem nevoie, oameni care ne pot ajuta in timp, oameni care ne pot invata ceva. Si asta, doar din marea greseala de a judeca omul dupa aspecte si nu dupa fapte.

15 comentarii:

Anonim spunea...

tu asa faci????"incerci sa cunosti omul mai bine, daca nu este el capabil ajuta-l sa te lase sa il descoperi, ajuta-l sa inteleaga ce vrei de la el, impartaseste-i sentimentele tale, e foarte posibil sa fie reciproce, incearca sa-i transmiti din rationamentul tau de a aprecia lucrurile si sentimentele la justa lor valoare, intinde-i o mana sa se ridice cand el nu constientizeza ca este la pamant"........ nu cred...ci te grabesti sa il respingi, nu armonizezi omul sau relatia...si risti sa indepartezi pentru totdeauna oamenii de la care poate ai ceva de invatat....dar cum nu ne doare gura sa vorbim...

Florin Linta spunea...

eu nu cred ca resping pe nimeni, si nici nu incerc sa indepartez pentru totdeuna oameni de la care am ceva de invatat, din contra intotdeuna am urmat astfel de caractere, problema mea este ca multi nu stiu sa aprecieze atunci cand este de apreciat si nu stiu sa respinga atunci cand este de respins. insa fiind parerea ta o respect si ma inclin!! as fi curios sa stiu de ce comentariul tau este atat de aprig si de critic!! doar nu am deranjat cu ceva?!

Ruxandra Margarit spunea...

poate ca dorinta de a ajunge cat mai departe cu cunoasterea interlocutorului,deranjeaza uneori si chiar sperie.Timpul care il acorzi cunoasterii,poate fi in avantajul tau sau,de ce nu,in detrimentul eventualelor relatii...Nu mai incerca sa dezminti parerile,impresiile celorlalti,ci doar sa iei la cunostinta.Asa poate,repet,cu timpul,persoanele vor ajunge sa te cunoasca si nu doar sa si formeze impresii despre tine.

"Aprecierea vine ulterior cunosterii"

Magazin biciclete spunea...

Nu mai pierdeti vremea aiurea , cumparati o bicicleta si faceti miscare :D

Florin Linta spunea...

poate ca ai dreptate ruxandra, insa daca omul te interpreteaza gresit inca de la inceput, asa cum cred ca este si cazul meu, poti lasa timpul sa treaca la infinit, pentru ca nu se va schimba nimic.

Ruxandra Margarit spunea...

daca se interpreteaza gresit,nu te da peste cap niciodata sa demonstrezi contrariul.Nu vei reusi decat sa intiparesti si mai bine ideea preconceputa...Indiferenta fata de greseli e zdrobitoare si sansele de schimbare a mentalitatii sunt mai multe

Florin Linta spunea...

nu, nu ma dau peste cap, insist cat insist si renunt, daca nu se poate nu se poate...tu cum crezi ca ar trebui sa reactionezi in situatia asta?!

Ruxandra Margarit spunea...

cred ca singur iti pui si iti dai raspunsuri...nu bate la usi inchise,e de cele mai multe ori,pierdere de vreme.
Incearca sa ti schimbi abordarea,fara sa trambitezi despre acest lucru :),subtil.daca nu reusesti nici asa...alta floare

elena spunea...

un articol modest!
incepi cu o acuza indreptata impotriva cititorului si continui cu multe sfaturi. impaca-te cu tine insuti si nu incerca a rezolvi orice lucru prin actiune. un blog nu este un jurnal si nici un loc de lauda de sine este un spatiu pe care il faci public avand ca scop si socializarea

Florin Linta spunea...

elena, spre surprinderea mea ai reusit sa ma starnesti, nu prin faptul ca ai o atitudine critica sau ca ai catalogat acest articol "modest" ci datorita faptului ca ma acuzi de niste lucruri neadevarate si am sa iti explic de ce: in primul rand nici inceputul si nici intreg articolul nu este o "critica adusa cititorului" asa cum sustii tu, despre sfaturi nu se poate pune problema, nu fortez pe nimeni sa urmeze ideiile din acest post, iar in final daca tu crezi ca menirea acestui blog este acela de a-l transforma intr-un "spatiu de proprie lauda" te inseli amarnic. insa asa cum am sustinut intotdeuna, si se aplica si in cazul tau, este usor sa judeci oameni doar din instincte artificiale si lipsite de temei.

Anonim spunea...

Este foarte clar din discutiile afisate la un articol de trairi ale detinatorului prezentului blog faptul ca daca ne exprimam opiniile in fata unui psiholog "publicul cititor", acestea starnesc doar aversiunea daca sunt reactii adverse.Vindecarea oamenilor se face prin socializare ...care este inteleasa intodeauna in alt mod de unii oameni, si totodata isi atribuie si definitia in sine... Asta e o problema ce ar trebui sa fie avuta in vedere de catre toti care se simt criticati pentru definitiile care le dau unor termeni ......

Anonim spunea...

uite ca sunt situatii cand si aspectul conteaza mai mult decat ti-ai dori. incerci sa faci orice pentru a trece peste asa ceva dar nu o sa reusesti. am prieteni in presa care muncesca pe rupte la http://ziuaveche.ro si sunt singuri si fara mogului din pacate sunt etichetati ca spagari si asa mai departe

Filmari nunti spunea...

Eu am observat de multe ori ca si aspectul conteaza destul de mult ;)

Magazin haine online spunea...

Uneori sunt judecati gresit ...

Cazare Bran spunea...

Din pacate oamenii emit judecati! Cine suntem noi sa i judecam pe ceilalti? Cat de bine ne stim propriile defecte si lupam cu ele, cat de mult ne dorim sa devenim atat de buni incat sa...sa nu i mai judecam pe altii? Oamenii ar trebui sa inteleaga ca suntem cu totii plini de defecte dar si de calitati. Oare pe o haina frumoasa se vad calitatile, asa ca niste medalii, iar pe una ponosita, defectele?